Diabetes og sårheling

Mange diabetespatienter oplever problemer med sår  - især på fødder og under underben.
Hashem Al-Ghaili ScienceNaturePage har produceret en kortfilm, der giver en fin forståelig forklaring på, hvorfor det er sådan.
Du kan se filmen ved at følge linket til vores Facebookside: https://www.facebook.com/ryesgade103

Photo: IStock

Photo: IStock

Diabetespatienter har et konstant forhøjet glukoseniveau. Det medfører, at blodkarrene bliver stive, og over tid nedsættes blodcirkulationen.
Da ilt og næringsstoffer til kroppens celler transporteres gennem blodet, vil en nedsat blodcirkulation medføre, at cellerne ikke får tilstrækkelig ilt og næringsstoffer.
Den utilstrækkelige forsyning gør det sværere for kroppen at hele sår, og på sigt vil den manglende iltforsyning føre til celledød.
Mange diabetespatienter bliver også mindre følsomme over for smerter fx i deres fødder, fordi det forhøjede blodsukker forårsager nerveskader - disse symptomer kaldes diabetisk neuropati eller nervebetændelse.
Den nedsatte følsomhed, som er en følge af nerveskaderne, gør at mindre tryk, sår og rifter måske ikke opdages. Og fordi kroppen ikke er i stand til effektivt at hele sig selv, kan disse sår blive værre og til sidst udvikle sig til åbne sår.

Når man får et sår eller en rift, bliver immunsystemet aktiveret, hvilket holder bakterier og fremmedlegemer ude - og hvis bakterierne alligevel kommer ind i kroppen, bekæmper immunsystemet dem og hindrer derved infektionen i at sprede sig i kroppen.
Når du har diabetes, producerer din krop enzymer og hormoner som reaktion på høje glukose-værdier i blodet. Disse enzymer og hormoner kan også påvirke dit immunsystem negativt, så det bliver mindre effektivt. Det betyder, at der er en risiko for infektion, hvilket igen forsinker sårheling med risiko for, at såret bliver kronisk.
Alvorlige kroniske sår kan føre til koldbrand (gangræn), som ofte er årsagen til amputation hos patienter med kroniske diabetes sår.

VÆRD AT VIDE:
Et sår, som synes svært at få til at hele, kan være tegn på en underliggende kronisk lidelse som fx diabetes.

Bemer Center Copenhagen